Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Éttermek, kávézók megvilágítása

Beküldve - - - Közületi világítás
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 2137 megjelenés
 • Felíratkozás frissítésekre
 • Nyomtatás

Kötetlen üzleti megbeszélés, kávézás a barátnőkkel, randi, sörözés a haverokkal: rengeteg ok és alkalom van arra, hogy elmenjünk egy étterembe, egy kávézóba vagy bárba. Bizonyára mindannyian tudunk mondani jó néhány kedvenc helyet, ahol jól érezzük magunkat, ezért szívesen járunk oda. Vagy azért, mert kiemelkedő a konyha, vagy azért, mert kedvesek és már barátként kezelnek a pincérek, vagy egyszerűen csak azért, mert az általunk preferált helynek atmoszférája, hangulata van. Ennek megteremtésében pedig kiemelkedő szerep hárul a világításra.

 

Eltérő arányok

Az éttermek, kávézók belső megvilágítása igen hasonló a lakások megvilágításához. Itt is azokat az alapvető dolgokat kell szem előtt tartani, amelyekről már többször szót ejtettünk: általános megvilágítás, célzott világítás és hangulatfények. Ráadásul ezek megvalósításához túlnyomórészt az eszköztár is megegyezik a lakásban használható világítástechnikai eszközökkel, a különbség inkább az arányokban rejlik. Egy étteremben, kávézóban ugyanis sokkal nagyobb szerepe és tere van a hangulatvilágításnak.

 

Általános térvilágítás

Legyen szó bármilyen jellegű vendéglátóhelyről, általános világításra mindenképp szükség van. Sőt, a helyiség adottságaitól függően akár a nyitva tartás teljes ideje alatt szükség lehet valamilyen általános fényforrásra. Ezt a funkciót általában függesztékek, esetleg csillárok használatával oldják meg, azonban – ha illeszkedik a hely stílusába – sokkal stílusosabb, frissebb és nem utolsó sorban energiatakarékosabb megoldás lehet a különféle beépített spotok és az álmennyezet mögé rejtett, süllyesztett LED-szalagok használata. Ezek praktikuma és variálhatósága egyébként is nagy segítséget nyújthat egy vendéglátóhely világításának megtervezése során. Az általános térvilágítás mellett stílusos és modern megvilágítói lehetnek egy bárpultnak vagy előkészítő pultnak, munkaasztalnak is, ahol több fényre van szükség, de a szabályozható fényerőnek köszönhetően jól alkalmazhatóak a hangulatvilágítás megvalósításában is.

 Éttermek, kávézók megvilágítása

 Belógatott függeszték

 

Hangulatfények

A LED-szalag azonban csak egyetlen eszköz, a hangulatvilágítás ugyanis annyira függ a hely funkciójától és stílusától, hogy nem lehet általános, mindenhol érvényes szabályokat felállítani, inkább csak ötleteket, inspirációkat kívánunk adni. Diszkrét és meghitt hangulatot teremthetünk egy kávézó vagy étterem asztalainál, ha a visszafogott általános térvilágítást az asztalok megvilágításával kombináljuk. Alkalmazhatunk mélyre leengedett függesztéket, asztali lámpákat vagy gyertyákat, mécseseket is. Utóbbiak alternatívája lehet a Philips üveggyertyája, amely innovatív LED-es technológiájával teljes mértékben visszaadja a természetes gyertyák és mécsesek által keltett hangulatot a kellemetlen mellékhatások (füst, melegedés, korom) nélkül. Mivel bel- és kültéri verziója egyaránt elérhető, nagyszerű kiegészítő lehet a teraszon vagy a kerthelyiségben is.

Prémium hatást kölcsönöz a vendéglátóhelynek, ha az enteriőr egy gazdagon díszített nappali hatását kelti. A díszes, elegáns tapétákat ilyenkor nyugodtan kombinálhatjuk kristályokkal gazdagon díszített csillárokkal és az azokhoz illeszkedő falikarokkal és függesztékekkel. Egy-egy aranyozott vagy ezüstözött, antikolt keretű tükör és falióra tökéletessé teszi az enteriőrt. Különleges hatást érhetünk el akkor is, ha a kínálatunkban megtalálható Plumen termékcsalád tagjait a Boskke kaspókkal és néhány színes növénnyel kombináljuk. A plafonról lelógó virágok és az érdekes formájú izzók garantáltan vonzzák a tekintetet. Nemrég mi is ezekkel dobtuk fel az irodát, higgyék el, a hatás garantált!

 

Led gyertyafény

Plumen és boskke

 

Kerthelyiség, terasz

Ne csak a beltérre koncentráljunk azonban, megérkezett a jó idő, mindenki a teraszon vagy a kerthelyiségben szeretné élvezni a társaságot, a hideg italokat és hamarosan a futball világbajnokság meccseit is, ez pedig gyakran estébe nyúló programot jelent. A kerthelyiségek megvilágításánál alkalmazhatjuk a mindenütt megtalálható, megszokott fényforrásokat: állólámpák, fali lámpák vagy az oszlopon elhelyezett rövid talpas lámpák. Ha azonban valami különlegeset szeretnénk, használjunk inkább kültéri LED szalagokat, talajlámpákat, vagy világítsunk meg épülethomlokzatokat, vagy akár hátsó téglafalakat. Ezek a megoldások elegendő általános fényt biztosítanak a biztonságos közlekedéshez, ráadásul igazán dekoratívak is.

 

homlogzat megvilágítása

 

Elhelyezkedésétől függően a teraszokon is gondoskodnunk kell általános világításról, mindenképp ügyeljünk azonban arra, hogy ezek fénye megfelelően szűrt legyen, ne vakítson. Ha tv-t, vagy kivetítőt helyezünk el a teraszon, arra a monitor helyes megvilágításáról már korábban leírtak vonatkoznak. A kültéren elhelyezett elektronikus eszközeink áramellátását biztosíthatjuk egy jól elhelyezett, megfelelő burkolattal ellátott dugalj oszlop felszerelésével, amely akár vendégeink telefonjának, táblagépeinek és egyéb elektronikus eszközeinek töltésére is használható.

 

IP védett kültéri dugalj oszlop

Kültéri napelemes led gyertya

 

A hangsúly azonban a teraszok esetében is, akárcsak bent, az asztalok megvilágítására helyeződik. Érdemes úgy elhelyeznünk a fényeket, hogy azok külön szigeteket hozzanak létre, így az asztalok elkülönülhetnek egymástól. Ehhez a funkcióhoz kültéren is szóba jöhetnek a beépített spotok és LED-ek, esetleg az energiatakarékos izzók, két dolgot azonban semmiképp nem hagyhatunk figyelmen kívül: Kültéri világítástechnikai eszközeinknek még fedett terasz esetében is megfelelő IP-védelemmel kell rendelkezniük, illetve az állandó sürgés-forgás miatt fokozottan ügyelnünk kell a balesetveszély minimalizálására, ezért kerüljük a lelógó vagy a földön heverő vezetékeket. Ha már megalkottuk a terasz és a kerthelyiség világítását, ne feledkezzünk meg a hely portáljának és cégérének megvilágításáról sem!

 

További inspirációk

 

Asztali fölé függesztett világítás

Led szalag és függeszték

Felfelé világító fali lámpák

Bárpult Led szalag

Plumen és boskke2

 

Blog bejegyzés értékelése: