Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Férfiakra hangolva, avagy ilyen egy férfias enteriőr

Beküldve - - - Lakberendezés
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 802 megjelenés
 • Nyomtatás

Sokan azt gondolhatnák, hogy tipikusan férfias enteriőr nem létezik, ám a helyzet az, hogy a még nőtlen, családalapítás előtt álló férfiak is laknak valahol, amit a köznyelv csak úgy hív: legénylakás. Egy enteriőr férfias jellegét többnyire a letisztult vonalak, a sallangmentes dizájn, a sötétebb – szürkés – árnyalatok alkotják. A legénylakások elegánsak, karakteresek, visszafogottak, de stílusukban a modern és a minimál jegyeit vegyítik. Cikkünkben ezúttal a férfias enteriőrök világába kalauzoljuk el a kedves olvasót.

Elrendezés
Először is fontos tudni, hogy a legénylakásokra nem érvényes az a szabály, hogy az egyes helyiségeket, részeket érdemes alaposan elkülöníteni egymástól. Persze némi szeparálás nem árt, ennek ellenére a legénylakások berendezése jóval nagyobb szabadságot ad a megszokotthoz képest. Ennek oka pedig nyilvánvalóan az, hogy a tulajdonos egyetlen ember, így csakis az ő igényeit és kívánságait kell figyelembe venni. Vagyis, ha kicsi a hely, akkor sincsen semmi gond egy pici fürdőszobával, ami egybe nyílik a mellékhelyiséggel, sőt egy mini hálószoba sem jelenthet gondot.


Lássuk a színeket!
A férfias enteriőrök jellemzően sötétebb – szürkésebb – színekkel dolgoznak, ezzel is kihangsúlyozva, hogy ez egy valódi legénylakás. A megfelelő színek kiválasztása rendkívül fontos, ha például modern hatást kívánsz kelteni, akkor válassz hideg színeket, úgy, mint a szürke vagy az ezüst, ha azonban inkább melegséget szeretnél hangsúlyozni, akkor a kávészín vagy az olajzöld is szóba jöhet. Arra azonban mindenképpen figyelj oda, hogy sötétebb színek optikailag kicsinyítik, míg a világosabb árnyalatok tágítják a teret. Ha kicsi a lakásod, akkor érdemes lehet egy-egy függőleges vonalú világos csík beiktatásával becsapni a szemet, így ugyanis nagyobbnak hat majd a szoba. A lágyításról amúgy is érdemes gondoskodni, ha alapesetben sötétebb színekben gondolkodsz. Ez történhet akár egy világos szőnyeg beiktatásával, de akár beszerezhetsz néhány falra szerelhető fehér képkeretet, de igénybe vehetsz egy fehér lámpaburával ellátott állólámpát is.

Mi a helyzet a világítással?
A világítás a legénylakásokban is nagyon fontos: egyrészt praktikus szempontok miatt, másrészt pedig a megfelelő hangulat megteremtése végett. A legegyszerűbb és talán legjobb megoldás – amivel igazából még csak mellélőni sem lehet – a spot lámpák kiválasztása. Ugyanis a spot lámpák a lakás bármely pontján elhelyezhetők, néhány jól elhelyezett világítótesttel pedig egy csapásra hangulatossá varázsolhatod legénylakásod. Emellett fontos, hogy tudd csoportosítani a lámpákat, a lakás különböző részeinek megfelelően. A hálószobába például nem kell túl erős izzót vásárolni, de a nappaliba, a konyhába vagy éppen az íróasztal fölé elengedhetetlen egy jó minőségű, erősebb izzó. Jó lehet, ha van arra is lehetőség, hogy egyetlen gombnyomásra változtass a fény erősségén. Egy kapcsoló megnyomásával a nappali hirtelen romantikus félhomályba burkolózzon, hiszen ki tudja mikor lesz rá szükség. Ezen felül, ha még inkább hangulatba szeretnéd hozni a lakásod bátran bevetheted a 21. század egyik leginnovatívabb megoldását, a LIFX okos izzót. Ez egy WIFI-vel felszerelt E27 foglalatba illő energiatakarékos multi-color okos izzó, amely magába foglalja a LED fejegységet illetve a komplett vezérlő mechanikát. Irányítása a letöltött alkalmazások segítségével, okos telefon használatával válik lehetővé. Ez a forradalmian új rendszer 16 millió szín megjelenítésére alkalmas, így segítségével megannyi felejthetetlen pillanatra tehetsz szert. Ugye szerinted is megéri?

nappali-es-halloszoba.jpg


Kell-e a tévé?
Kár is volna tagadni, hogy a férfias lakások egyik elengedhetetlen tartozéka a televízió. Ezt mindenképpen olyan helyen helyezd el, ahol neked a legkényelmesebb, de érdemes lehet a közösségi térbe, azaz a nappaliba tenni. Teheted akár a falra is vagy a szoba egyik jól látható domináns pontjára. A lényeg, hogy minden fényviszonyban tökéletesen látható legyen a nagyképernyő. A még tökéletesebb hatás érdekében itt is bevethetsz néhány trükköt, egész pontosan a televízió mögé ragasztható színes LED szalagok személyében. Ez a rugalmasan használható és telepíthető tartozék a Philips gyártmánya, ami kapható fehér színben, de akár színes szettben is. A színes szett elengedhetetlen tartozéka a színváltáshoz szükséges távirányító, amellyel könnyedén, akár kanapén ülve változtathatod a színeket. Ezzel a megoldással nem csak központi elemmé varázsolod a tévéd, de meglehetősen hangulatossá is teszed vele az otthonod. Emellett fontos, hogy a tévével szemben legyen egy kanapé – férfias enteriőr lévén a bőrkanapét részesítjük előnyben – amin kedvedre nézheted majd az adást. A hálószobába felesleges lehet betenni, egyrészt azért, mert negatív befolyással van a pihentető alvásra, másrészt azért, mert ha vendégek érkeznek hozzád egy kis esti meccsnézésre, akkor praktikusabb, ha a tv a közösségi térben helyezkedik el.

hangulatfeny.jpg

Na és a berendezés?
A berendezés a legénylakások kialakításának egyik sarkalatos pontja. Tévhit volna ugyanis azt feltételezni, hogy vagyonokat kell költeni egy férfias lakás berendezésére. Hiszen valami nem attól lesz szép, hogy sokat költünk rá. A legénylakások kialakítása egyébként is a minimalizmusra törekszik, így ennek fényében érdemes kiválasztani a berendezési tárgyakat is. Fontos, hogy a letisztult formavilágot kövesd, és ehhez társítsd a megfelelő bútorokat is. Fontos, hogy a minimál stílus – férfias enteriőr esetén is – megköveteli a rendet, így ha alapjáraton nem vagy rendszerető típus érdemes lehet átgondolnod ezt a tervet. Azonban egy ízlésesen berendezett legénylakás a minimál és a modern stílus elemeit keverve valósul meg a lehető legjobban, így őrizve meg a férfiasan elegáns világot. A hálószobába például remek választás lehet egy tükrös tolóajtós gardrób, így a ruhakérdés máris oldott. Ráadásul, ha kicsi a lakás a tükrök kiválóan nyújtják a teret. A férfias enteriőrök esetében a legfontosabb, hogy igyekezzünk karakán, de mégis az elegáns megoldások mellett dönteni, hiszen a lakás gyakran árulkodik az illető személyiségéről is, így pedig szinte biztos, hogy pozitív benyomást keltesz majd abban a bizonyos valakiben, akinek lesz szerencséje nálad körülnézni.

furdoszoba-feny.jpg

 

Blog bejegyzés értékelése: