Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

“Home Office” - Tervezz otthoni irodát

Beküldve - - - Iroda
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 978 megjelenés
 • Nyomtatás

Egyre többen és többet dolgozunk otthon, ennek értelmében pedig logikusnak tűnik egy dolgozóba vagy legalább dolgozósarok kialakítása. Igen ám, de alapvetően a hely nem lett több, sőt most még arra is külön területet kell teremteni, hogy berendezzük irodánkat. Ha te is otthonról dolgozol, de nem tudod hogyan is oldhatnád meg a “Home Office” kérdését, akkor az alábbiakban adunk néhány ötletet, ami talán segít nekiindulni a munkálatoknak.

Ha egy otthoni iroda megtervezése alaposan átgondolt és megfontolt döntés végeredménye, akkor az akár az otthon kényelmével is tökéletes párosulhat, úgy közben a hatékony munkavégzést sem befolyásolja negatívan. Az otthoni munkavégzésnek számos előnye van - úgy, mint a csúcsforgalom elkerülése, a reggeli tolongás kihagyása, ráadásul időtakarékos is, ám ezzel szemben van néhány negatív velejárója is: hiszen gondolj csak bele, ha egész nap otthonról végzed a napi teendőid, akkor nagyon könnyen át eshetsz a ló túl oldalára és könnyebb pizsamában találhatod magad egész nap. Ám, ha van egy jól felszerelt, kizárólag csak a munkavégzésre kialakított sarkod vagy szobád, akkor könnyebben veszed rá magad a munkára is.

 

homeoffice5.jpg

Fontos, hogy mielőtt otthoni iroda kialakításába kezdesz, tisztázz magadban néhány nagyon fontos kérdést:

- Egyedül fogod-e használni vagy esetleg osztozol rajta mással?
- Mikor lesz igazán használva az iroda? Kötött nappali munkavégzésre alakítod ki vagy csak az esti internetezéshez van szükséged egy nyugodt kis zugra?
- Milyen körülmények között szeretnél dolgozni? Teljes csendben? Vagy esetleg nem zavar a család zaja úgy, mint tv, gyerek, kutya vagy macska?
- Mit fogsz csinálni az irodában? Esetleg fogadsz ügyfeleket is? Ha igen van külön bejárat kialakítására lehetőség, hogy ne az egész lakáson át kelljen őket vezetni?

Ugyanis, ha ezeket a kérdéseket maradéktalanul meg tudod válaszolni, akkor máris egy lépéssel közelebb kerültél ahhoz, hogy egy tökéletes otthoni irodát alakíts ki magadnak.

 

Hol helyezd el a “Home Office-t”?

A “Home Office” elhelyezése a lakáson belül többféle módon lehetséges. Ha van egy használaton kívüli üres szobád, akkor egész jó esélyed van arra, hogy berendezd a külön bejáratú dolgozószobádat, ahol teljes nyugalomban végezheted napi teendőidet. Ha megfelelő a szoba mérete, akkor az íróasztalon kívül érdemes lehet beszerezned egy tároló szekrényt is az iratok számára, sőt ha már tárolóban gondolkodsz, jó ötlet lehet egy olyan tároló rendszert választani, ahol lehetőség van telefont, faxot vagy esetleg fénymásolót is elhelyezni. Nagyobb szoba esetében, pedig akár egy komplett tárgyaló kialakítása is lehetséges, ilyenkor egy kis asztal fotelokkal is betehető, arról nem is beszélve, hogy roppant dizájnos.

 

homeoffice1.jpg

Ha van egy a házhoz tartozó használaton kívüli épület - esetleg garázs vagy kihasználatlan pince szoba, sőt akár padlástér is szóba jöhet - akkor érdemes fontolóra venni a beépítés lehetőségét. Némi szigeteléssel ugyanis átalakítható olyan otthoni irodává, ahol akár még ügyfeleket is tudsz fogadni. Ha azonban nincs ilyen külön helyiség, de a telek mérete lehetővé teszi a hozzáépítést, akkor nyugodtan fontolóra veheted a dolgot, hiszen a nyugalom és a hatékony munkavégzés záloga lehet egy külön kis zug. Azonban ha a hozzáépítés mellett döntesz, ne feledkezz meg a szükséges építési engedélyek beszerzéséről sem.

 

homeoffice2.jpg

Ha nincs külön helyiség, de a hálóban van egy irodának való sarok, akkor ezt is fontolóra lehet venni, ám ez tényleg csak végső megoldás legyen, ugyanis nem szerencsés a hálótérbe behordani a munkát. Abban az esetben viszont, ha nincs más lehetőség, szerezz be egy választófalat, ami lehet akár egy polcrendszernek álcázott válaszfal, így ugyanis optikailag sikeresen elválaszthatod a hálótered a munkakörnyezettől.

 

homeoffice3.jpg

 

 

A “Home Office” berendezése
Helyünk már van, de felmerül a kérdés, hogy mégis mi legyen benne? Mitől lesz otthoni iroda az helyiség? Ez bizony egy jó és egyben nagyon fontos kérdés. Egy jól megválasztott, kényelmes bútorzat, ugyanis akár hosszú évekre meghatározóvá válhat mind hangulatod mind pedig hatékony munkavégzésed szempontjából. Egy jól és praktikusan berendezett házi irodába, élvezet lehet belépni és annak ellenére, hogy ki sem teszed a lábad otthonról, szívesen tartózkodsz benne. Az otthoni iroda berendezésének illeszkednie kell saját egyedi ízlésvilágodhoz, mindenképpen úgy kell kialakítani, hogy ne legyen nyűg “bejárni”. Az otthoni iroda stílusát akár illesztheted a lakás többi részének stílusához, de akár választhatsz merően más irányzatot is, evvel is prezentálva, hogy ez egy valódi munkahely. Essen bármire is a döntésed, a lényeg a harmónia.

 

homeoffice6.jpg

 

 

Az íróasztal és szék fontossága
Az íróasztal legyen karnyújtásnyira. Ezt pedig értsd szó szerint. Fontos, hogy minden, amire munkád során szükséges lehet, legyen a közeledben. Erre találtak ki az L-alakú íróasztalokat,  ugyanis ezekben kényelmesen dolgozhatsz úgy, hogy közben minden a kezed ügyébe kerül egy szempillantás alatt. Az íróasztal mellett a másik legfontosabb tényező a megfelelő szék kiválasztása. Ez az a bútordarab, amin nem érdemes és nem is szabad spórolni: egy jó minőségű, kényelmes, gurulós szék ugyanis minden szempontból megéri az árát. Mindenképpen olyan széket válassz, amely tartja a derekad, ugyanis ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ne alakuljon ki hát vagy derékfájás.

 

Láss is!
Vagyis válassz megfelelő fényforrásokat! Házi íróasztal esetében kétféle fényforrásról kell gondoskodnunk: legyen az asztal felett egy általános megvilágítás, ez lehet akár mennyezeti lámpa is, amely egy általános, szórt, de nem túl erős fényű fényforrás. Ezen kívül pedig mindenképpen szerezz be az asztalra egy irányítható fényű lámpát, amely azonnal megvilágítja a munkalapod. Mindenképpen ügyelj arra, hogy a fények ne tükröződjenek vissza a monitoron, ugyanis az nagyon zavaró lehet. A mesterséges fények mellett mindenképpen legyen ablak is a helyiségben, ahonnan megfelelő mennyiségű természetes fény áramolhat be.

 

homeoffice4.jpg

 eyecarebanner_20150323-115156_1.jpg

kattints a képre

 

Dekoráció
Otthoni irodád dekorálása és színeinek kiválasztása egyértelműen a te egyedi ízlésvilágodon múlik. Ha kis helyiségben kell berendezned az irodát feltétlenül világos színekben gondolkodj, ezek ugyanis optikailag megnövelik a teret. Az asztalon helyet kaphat néhány családi fotó, amely megadja az alaphangulatot, de beszerezhetsz akár egy “Célkitűzéseim” táblát is, amit állandóan frissítesz. Az asztalon kapjanak helyet a tollak, ceruzák tárolására alkalmas eszközök, amelyek szintén lehetnek a mai modern divatnak megfelelőek, a lényeg, hogy tökéletesen illeszkedjen személyiségedhez.

 képek: Pinterest

 

Blog bejegyzés értékelése: