Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Hue - az intelligens világítási rendszer

Beküldve - - - Okos világítás
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 890 megjelenés
 • Nyomtatás

Okostelefon, okostelevízió, okosóra. Felkapott és divatos kifejezések és termékek, szinte mindenki hallott már róluk. Az azonban sokkal kevesebb ember számára ismert, hogy lakásunk világítása is lehet „okos”. Pedig a világ élvonalában lévő, folyamatos innovációra törekvő két cég, az Apple és a Philips közös fejlesztése, a Hue már hazánkban is elérhető.

Mi is az a Hue?

A Hue nem más, mint egy WiFi hálózatra csatlakoztatott ledes izzórendszer, amely amellett, hogy több szín és árnyalat megjelenítésére alkalmas, az Apple rendszerét használó eszközeink, tehát az iPhone és az iPad segítségével irányítható. Ez a legrövidebb és a legegyszerűbb meghatározás, a lehetőségek azonban nem merülnek ki csupán ennyiben.

A Hue rendszere alapvetően három összetevőből áll: Része a minden hagyományos foglalatba betekerhető, 600 lumenes, vezérelhető ledes izzó, amely rendelkezik a ledes izzók minden előnyével, tehát alacsony energiafogyasztással és melegedés nélkül kínál hosszú élettartamot, emellett pedig a fehér minden árnyalata mellett rengeteg színt is képes megjeleníteni. A működtetéshez szükség van az alapszettben megvásárolható, kör alakú routerre, amelyet hálózatunkhoz kell csatlakoztatni. A harmadik elem pedig maga a telefonunk vagy táblagépünk, amelyen a rendszert vezérlő alkalmazást futtathatjuk. Az egyes darabok minősége olyan magas szintű, amelyet a két gyártótól, a Philipstől és az Apple-től már megszoktunk és elvárhatunk.

 

Philips Hue

kattints a képre 

 

Hogyan működik?

Az izzókat a foglalatokba helyezve a kábelek bedugása után, ha van WiFi kapcsolatunk, a rendszer azonnal érzékeli az izzókat és kezdődhet a testreszabás, illetve a rendszer lehetőségeinek megismerése és kiaknázása. A Hue jóval több, mint egy égőcsalád, így lehetőségekkel bőven el vagyunk látva. Az egész rendszert összehangolva beállíthatunk különböző színeket a lakásban, de vezérelhetjük az izzókat külön-külön is, így különböző színárnyalatokat, hangulatokat létrehozva. Az alkalmazásban ezek „scenes” néven találhatóak meg. Használhatjuk az előre beállított sémákat, a többi felhasználó által készítetteket, de létrehozhatunk és feltölthetünk saját kompozíciókat is.

A színek kombinálásával azonban még közel sem merítettük ki a rendszerben rejlő lehetőségeket. A Hue ugyanis a mobileszközünkön és a Philips Hue alkalmazáson keresztül szinte mindennel összeköthető: A GPS jel vételével képes arra, hogy fel- és lekapcsolja az égőket, ha hazaérünk, vagy épp távozunk. Bioritmusunknak megfelelően szabályozhatja a lakás világításának fényerejét. Különféle színekkel, vagy a fényerővel jelezheti, ha hívásunk van, üzenetünk vagy levelünk érkezik. Távollétünkben is ki- és bekapcsolja a világítást, így azt a látszatot keltve, hogy otthon tartózkodunk. Ezek pedig csak apró részei a felhasználási körnek. Mindez az automatizált IFTTT (If This Then That) rendszeren keresztül lehetséges, aminek segítségével az otthoni világításunk számtalan izgalmas, új módon kapcsolódhat a világhoz. Ha pedig mindehhez hozzávesszük azt, hogy akár 50 izzót is csatlakoztathatunk a rendszerhez, láthatjuk, milyen hatalmas fejlődési potenciál van a Hue rendszerében, ami, könnyen elképzelhető, hogy hamarosan kinövi az átlagos lakások méretét is.

Hue tartozékok

 

Hue iPhone alkalmazás

 

Szinte korlátlan lehetőségek

Mivel a Philips és az Apple kiadta a szoftverfejlesztő készletet is, rövid időn belül a rendszert vezérlő szoftverek és alkalmazások számának rohamos növekedése várható az App Store-ban, pedig már most is nagy, és igen lelkes közösség szerveződött a Hue intelligens világítási rendszere köré.

Intelligens világítás

 

“Büszkék vagyunk, hogy az intelligens világítás segítségével jobbá tehetjük az emberek hétköznapjait. A jelenleg is zajló fejlesztések a vásárlói visszajelzések, a fejlesztőinkkel és az új partnereinkkel szoros együttműködésben zajlanak. Tovább feszegetjük a határokat, hogy a LED világítást az intelligens otthonok központi elemévé tegyük.” - Filip Jan Depauw, a Philips Lighting Senior Directora

A fejlődés és a szélesebb körben való elterjedés tehát szinte biztos. Ennek a terjeszkedésnek részét képezik a gyártókkal folytatott tárgyalásaink is, amelyek eredményétől függően még idén, de legkésőbb 2015 év elején a Philips egyéb termékei mellett webáruházunkban már a Hue intelligens világítási rendszer is kapható lesz.

Hue hangulat fények

Blog bejegyzés értékelése:
Tagged in: Hue