Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

IP védettség - hosszan tartó, biztonságos világítás kültéren

Beküldve - - - Kert
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 1764 megjelenés
 • Nyomtatás

A tavasz közeledtével, ahogy melegszik az idő és hosszabbodnak a nappalok, már kevésbé bújunk el a lakás melegébe, egyre több időt töltünk a szabadban, egyre többet tartózkodunk a kertben és az udvaron. A kint töltött időt meghosszabbíthatják, a napnyugta utáni mozgást megkönnyíthetik a kültéri fények. Ahhoz azonban, hogy ezek minél tovább szolgálhassák kényelmünket, már a vásárlás előtt, a kiválasztás során érdemes néhány dolgot megfontolnunk.

A kültéri fényforrásoknak beltéri társaiktól eltérően sokkal nagyobb védelemre van szükségük. Elhelyezésüktől függetlenül ezeket a világítótesteket két dologtól kell megvédeni.

Az első - és a kettő közül ez tűnik kézenfekvőbbnek - nem más, mint a víz. Közismert tény, hogy az elektromosság és a víz nem a legjobb párosítás, így teljesen egyértelmű, hogy a kültéri lámpákat, aljzatokat és egyéb elektromos eszközöket meg kell védeni a nedvességtől, jöjjön az akár eső, akár harmat, akár bármilyen egyéb formában. Ahhoz, hogy vásárláskor pontosan tudjuk, a kiválasztott eszköz milyen védettséget élvez a nedvesség ellen, egy nemzetközi szabvány tudatja velünk. Az Európai Unióban forgalmazott kültéri világítástechnikai eszközök csomagolásán minden esetben megtalálható az IP-szám. Ennek második számjegye nullától nyolcig terjedő skálán jelöli a termék víz elleni védettségét. A mutatószám első számjegye a külső, mechanikai védettséget jelzi nullától hatig. Az egyes IP-védettségi osztályok pontos értelmezésében segít táblázatunk, melyet ide kattintva tölthet le PDF formátunban.


Azt gondolnánk, ezzel meg is vagyunk, a kellő IP-védettségű termék megvásárlásával mindent megtettünk annak érdekében, hogy kültéri fényforrásunk sokáig szép és használható maradjon. Ez azonban közel sem biztos.


Az IP-védettség nem minden!

A napfény – pontosabban annak ultraibolya sugárzása - ugyanis óhatatlanul károsít minden, ennek hosszan kitett dolgot. Egy kültéri fali lámpa, vagy egy talajba épített fényforrás pedig bőven kap napfényt, így sugárzást is. Az UV-sugarak káros hatásának, a fakulás vagy elridegülés kiküszöbölése érdekében törekedjünk a megfelelő anyagválasztásra, vásároljunk olyan világítástechnikai termékeket, amelyek olyan ellenállóbb anyagokból készültek, mint a rozsdamentes acél, a korróziómentes alumíniumötvözetek, vagy a kifejezetten kültéri használatra kifejlesztett, UV-álló szintetikus anyagok. Itt is érvényes lehet a szabály, amely az energiatakarékos izzóknál irányadó: A vásárláskor esetleg drágább, de jobb minőségű termék élettartama általában hosszabb, így üzemeltetése gyakran gazdaságosabb.


Javaslataink a kültéri világítás védettségi szintjeire


Az álló lámpatesteknél és világító tornyoknál IP43-as védettségű termékek alkalmazása indokolt. Az ilyen fényforrások már védve vannak permetező víz ellen, a függőlegestől számított 60?-ig, ez pedig alapvetően elegendő. Ha azonban öntözőberendezés, kiépített locsolórendszer is található ilyen lámpáink közelében, azokat alulról is érheti vízsugár, ezért javasoljuk a magasabb védettséget nyújtó, minimum, IP44-es vagy ennél magasabb védelemmel ellátott termékek használatát.

Az épületek homlokzatán lévő lámpatestek szintén nagy igénybevételnek lehetnek kitéve. Esetükben talán nem is a víz jelenti a legnagyobb veszélyt: A falra szerelhető lámpák élettartamát jelentősen csökkentheti, ha a használat helyén igen magas a szálló por koncentációja. Forgalmas utcafrontok, termelőüzemek és ezekhez hasonló felhasználási helyek esetében érdemes befektetni a magasabb, IP44-es, IP65-as védettségű termékek megvásárlásába.

A falba süllyeszthető fényforrások esetében hasonló a helyzet. Sokkal nagyobb gond és nyűg cserélni a rosszul kiválasztott, majd meghibásodott termékeket, mint a beépítés előtt mérlegelni és felmérni az épület fekvését, illetve az elhelyezés helyének adottságait. Rövid, kicsi az eresz? Válasszunk komolyabb víz elleni védettségű terméket! Nagy a forgalom az épület előtt? Minimum IP44-es védelmet javaslunk.

A mennyezetre szerelt, vagy oda beépített lámpákat nem minden esetben érheti közvetlenül a víz. A terasz vagy a nyitott garázs mennyezetére szerelt fényforrás a legritkább esetben van kitéve közvetlen víz hatásának. Esetükben elegendő az IP23-as minősítésű termékek alkalmazása. Olyan helyeken azonban, ahol a lámpa kiszolgáltatottabb az időjárásnak, esőnek, mindenképp ajánlott az IP44-es, vagy azt meghaladó védelem.

A talajba építhető lámpák esetén a lámpatest ellenálló képessége mellett legalább olyan fontos a szakszerű beépítés. Minden esetben gondoskodni kell a megfelelő, gyártók által is előírt vízelvezetésről. E nélkül ugyanis idővel a legmagasabb IP védelemmel ellátott termék élettartama is jelentősen csökken. A szakszerű beszerelés követelményeiről, a megfelelő víz elleni védelem kialakításáról korábbi cikkünkben már esett szó.


Bízzuk szakemberre!
Bármilyen kültéri világításról legyen is szó, egy-egy elemről vagy egy egész rendszerről, minden esetben javasoljuk, hogy annak kiépítését, telepítését bízzák megfelelő képzettséggel rendelkező szakemberre, így az megfelelően biztonságos lesz.


Medence? Fokozott védelem!
Ma már egyáltalán nem luxuskiadás, ha kertünkbe tavacskát vagy medencét telepítünk. Mind a látványt, mind a használhatóságot növeli, ha meg is világítjuk azt. Két dolgot azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Medencék megvilágítása esetén fokozott az áramütés veszélye, ezért kizárólag 12 volt feszültéggel üzemeltethető világítótestek alkalmazása jöhet szóba.

A medence, pancsoló, kerti tó IP-védettség szempontjából is a leginkább igénybe vett területek közé tartozik, ezért nem használhatóak csak a legmagasabb védelmet nyújtó, IP68-as minősítésű termékek.

A felhasznált és beszerelt eszközök élettartamát, azok időtállóságát növeli, ha rendszeresen áldozunk némi időt és energiát azok karbantartására. Igazán nem nagy fáradság legalább a tél végén, a tavasz kezdetén átvizsgálni kültéri lámpáinkat és elvégezni a legalapvetőbb, korábban már ismertetett karbantartási munkákat, így a kertünkben, udvarunkon található kültéri fényforrások nem csak szépek, de hosszú élettartamúak és biztonságosak is lesznek.

Érdemes tájékozódni és a helyhez igazítva felmérni az igényeket, mert a túlzott IP védelemmel rendelkező termék megvásárlása pénzkidobás lehet, ha azonban „alulméretezzük”, a kiválasztott eszköz könnyen meghibásodhat. A jól kiválasztott és szakszerűen felszerelt kültéri világítás azonban nem csak hasznos, de kertünk, udvarunk időtálló dísze is.

Blog bejegyzés értékelése: