Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Kortárs kert, amiben garantáltan jól érzed magad

Beküldve - - - Kert
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 973 megjelenés
 • Nyomtatás

A modern kortárs stílusú kertek sokkal többek, mint végletekig lecsupaszított minimalista külterek. Kialakításukat gondos tervezés előzi meg, hogy minden olyan dolgot magukba rejtsenek, amelyektől, igazi kertek lesznek. Otthoni békés menedékek, a pihenés, és a baráti összejövetelek színterei.

A kert fényei
A fények szerepe elengedhetetlen a kert kialakításánál, sőt már az alapok megtervezésénél szükséges átgondolni, hogy milyen megvilágítást szeretnél majd a kertben, illetve a várt fényeket, milyen lámpatípusokkal lehetséges létrehozni. A lámpák beépítésének helyét és mennyiségét már a kertépítés kezdetekor eltervezheted.

Mivel a kert jóformán illeszkedik a lakóépület stílusához, így az épületvilágításnak is nagy szerepe van a teljes látkép kialakításához. A gondos tervezés azért is lényeges, mert a modern, kortárs épületeknél és a hozzájuk szorosan kapcsolódó kültereknél, a szakemberek előszeretettel alkalmaznak beépíthető, felületbe süllyeszthető lámpatesteket. Ezek a lámpatípusok, nem hangsúlyosak, sőt szinte észrevétlenek - fényük viszont nagyon jól érvényesül, letisztult, modern hatást keltve.

1.Felletbe-ptett.jpg

Modern kertek
A modern kortárs stílusú kertek alapja a „rend és pontosság” ettől és a korszerű technológiától lesznek letisztult mégis nagyon értékes területek. Talán úgy is fogalmazhatnék, hogy egyedülálló művészi tervek, alkotások, amelyeket szakemberek a hely adottságát figyelembe véve, a funkciójukból fakadó lehetőséget kihasználva alakítanak ki. Szinte minden síkon helyet kapnak a fények, persze összességében nem kell túlzásokba esni, de a modern kertvilágítással mára már szinte minden kiemelhető fénnyel. Viszont ahelyett, hogy fényárba borítsd a területet érdemesebb egy-egy fókuszpontot kiemelni. Fókuszpont lehet egy különleges falfelület, egy szobor, valamilyen növény kompozíció, vagy akár egyetlen fa is, de akár a kerti tó környéke, vagy egy csobogó vízesés is. Fák, geometrikus formájú bokrok, cserjék alulról kaphatnak megvilágítást, így a fény tovább fokozza a látványt.

2.Teljes-kert.jpg
3.allrl-vilgtott.jpg

Egyszerű vonalak
A modern tájkép kialakításánál az áttekinthető sík felületek, az egyszerű vonalak és a szimmetrikus sorok szinte végigvezetik tekinteted a kerten – ezeket a horizontális kialakításokat este akár fényekkel is hangsúlyozhatod. A másik lehetőség pedig a vertikális, vagyis függőleges irányú világítás, ezzel akár a falak ridegsége is elkerülhető – például meleg fehér fényű kétirányú fényhatású kültéri fali lámpák használatával érdekes, már- már szinte művészi fények hozhatók létre.

4.-Horizontlis.jpg5.Vertiklis.jpg

Organikus elemek
A növénybeültetésen kívül a sima felületű kövek, fa felületek is kiegészíthetik a kertet. Mindenképp említést érdemel a mozgó víz jelenléte, játéka és hangja a kertben – ez tényleg megnyugtató elem. A csobogók, kisebb szökőkutak, kerti tavak, úszómedencék mellett mára már úgynevezett fürdőtavak létrehozására is lehetőség van. Ezek a vegyszermentes tavak nem csak látványelemként fokozzák a kert hangulatát, hanem fürdőzésre is alkalmasak. A fent említett kisebb nagyobb vízfelületek megvilágítására is lehetőség van az erre alkalmas lámpatestekkel – így a hullámok, a víz fodrozódása este is látványos lehet.

6.Vzfellet.jpg7.-vzfellet.jpg

Blog bejegyzés értékelése: