Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Most indul be igazán a barkács szezon! - A jó műhelyvilágítás titkai

Beküldve - - - Speciális világítás
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 2108 megjelenés
 • Nyomtatás

Egy jól felszerelt műhely egész évben kiszolgálja a tulajdonosa igényeit, de tavasszal indul a legalkalmasabb időszak a nagyobb munkákra, amikor ki lehet nyitni az ajtókat és az ablakokat is. Ilyenkor sokkal több időt töltenek itt az ezermesterek, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő legyen a helyiség felszereltsége és világítása. Ez utóbbira adunk most néhány tippet.

Általában a lámpák felszerelése az utolsó, amire a műhelyek kialakítása során gondolunk, hiszen maga a műhely is gyakran csak egy éppen szabadon elérhető helyiség a házban, ami nem is feltétlenül alkalmas a neki szánt új funkcióra. Ezért sokszor szedett-vetett, leselejtezett bútorok, világítótestek felhasználásával alakítják ki.

 

woodworkshop.jpg

Legyen azonban a műhely félprofi vagy csak egyszerű barkács sarok, van néhány alapelv, melyeket figyelembe véve nagyon megkönnyíthetjük a dolgunkat és csökkenthetjük a hibalehetőségeket. Nem utolsósorban pedig kevésbé fárad el a szemünk a munka során.

1. Az adottságok felmérése kihagyhatatlan lépés: A világítás megtervezésekor érdemes átgondolni, milyen típusú munkákat végeznénk a műhelyben, milyen sebességgel és pontossággal kell majd ott dolgoznunk, de még az életkorunkat is fontos belekalkulálni a végeredménybe. Például kis helyiségekben, egyszerűbb famegmunkálási feladatokhoz, fiatal ( kb 25 éves) felhasználók esetén elegendő lehet 500 lux fény. Nagyobb, pontosabb kivitelezést igénylő munkálatokhoz, magasabb életkor esetén viszont ennek a duplájára van szükség.

2. Általános világításhoz fénycsövet vagy sínvilágítást használjunk: A fénycső olcsó és egyszerű megoldás, és ha a faltól távolabb helyezzük el, egyenletes fényt ad. A sínvilágítás előnye, hogy kiemelhetünk vele egy-egy fontosabb területet és nem jelent problémát, ha át kell alakítanunk a műhelyt – egyszerűen átforgathatjuk a lámpákat a megfelelő pozícióba.

3. Variáljuk a munkafényeket: Érdemes többféle asztali lámpára beruházni, hogy biztosan minden munkafolyamathoz megfelelő világítás álljon a rendelkezésünkre. A legpraktikusabbak a satus rögzítésű lámpák, melyek szinte bárhova feltehetők. Az aprólékosabb munkafolyamatokhoz pedig jó, ha nagyítós lámpát használunk, mert így jelentősen lecsökkenthetjük a hibalehetőségeket és meggyorsíthatjuk a munkát.

4. A polcvilágítás nem csak a konyhába való: Munkafénynek kiválóan használható a polc alá szerelt lámpa, de a szerszámok megvilágítására is jó megoldás.

5. A hordozható lámpák több funkcióra is használhatók: Szintén használhatjuk asztali munkafényként a hordozható lámpákat állványra téve, de fontos előnyük, hogy onnan elmozdítva szükség esetén olyan felületeket is megvilágíthatunk velük, amelyekhez nehezen férhetünk hozzá.

6. A színhőmérsékletre is ügyeljünk: Ha festünk is a műhelyben, a „daylight” feliratú fénycsöveket keressük, mert bár a hideg fehér fényű lámpák világosabbnak tűnhetnek, kevésbé színhelyes eredményt adnak.

7. A munkavilágításhoz halogén lámpa a legmegfelelőbb: jó kontrasztot nyújtanak, gazdaságosabbak és hosszabb élettartammal is rendelkeznek, mint az egyszerű villanykörték.

+ tipp: A világítórendszer szerelése során ügyeljünk arra, hogy a plafonra rögzített lámpák és a munkafények külön áramkörökön helyezkedjenek el – így ha túlterheltség lépne fel, az egyik lámpasor bekapcsolva marad, és nem kell teljes sötétségben tapogatóznunk.


Hasznos linkek:  megtakarítás kalkulátor, lumen-lux váltó

 

Képek: Pinterest

 

Blog bejegyzés értékelése: