Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

New York-i luxus, avagy íme a Penthouse életstílus

Beküldve - - - Élettér
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 496 megjelenés
 • Felíratkozás frissítésekre
 • Nyomtatás

Először is a Penthouse lakások fogalmát kell, hogy tisztázzuk, ugyanis nagy valószínűséggel hallottad már, de nem biztos, hogy tudod eszik-e vagy isszák. Az ilyen névvel illetett lakások rendkívül széles skálán mozoghatnak, igazságot tenni pedig jóformán csak a lakásformák stílusjegyeinek segítségével lehet. A legfelső emeleti elhelyezkedés csak az alapkövetelmény, ezen kívül azonban jóval többet kell teljesíteni az adott lakásnak ahhoz, hogy igazi penthouse-zá váljon.

 

Ezen lakások szülőhazája egyértelműen az Egyesült Államok - mi is egy New York-i lakás mentén fogjuk nektek prezentálni a valódi penthouse luxus jegyeit - innen terjedt el ez a lakásforma szerte a világ számos pontján.

 

De mi is az a Penthouse?

Az amerikai megközelítés szerint a Penthouse egy tágas, tetőterasszal rendelkező exkluzív lakás, amely az angol penthis szóból ered. Ez a 14. század környékén még az épületekhez csatolt fészer, építmény megnevezése volt. Később Penthousenak nevezték azokat az emeletes házak tetején lévő építményeket, melyek a lépcsőházakat, gépeket vagy liftaknákat takarták. Azonban ezek a Penthouse-ok még mindig nem a luxusról szóltak, sőt ezen kezdeti stádiumban lévő otthonos gyakran alacsony belmagassággal rendelkeztek, kis alapterületűek voltak és cselédlakásként szolgáltak. Az átütő változást a lift megjelenése hozta meg: a könnyű megközelíthetőség pedig magával hozta a fényűzés, az exkluzivitás és a luxus elemeit is. Egyes források szerint New Yorkban már 1925-ben alakítottak ki luxuslakásokat - sőt az 50-es évektől már utólag is építettek ilyen tetőn álló lakásokat - a mai értelemben vett Penthouseok viszont csak a 80-as éveket követően jelentek meg.

 

Penthouse a 21. században

Ezek az ingatlanok rendszerint prémium kategóriát képviselnek, így egyáltalán nem ritka - pláne nyugaton - hogy saját úszómedencével vagy éppen tetőkerttel rendelkeznek. Sőt azon sem kell meglepődni, ha csak külön lifttel lehet őket megközelíteni. Nyilvánvalóan a valóságban nem minden arany, ami fénylik, így a Penthouse-ok sem minden esetben felelnek meg a formai követelményeknek. Azonban a legfelső szint illetve a nagyméretű terasz még mindig meghatározó, mondhatni alapkövetelmény. Fontos, hogy tisztában légy a Penthouse követelményeivel - főleg, ha itthon pályázol egy ilyen luxuslakásra - ugyanis a hazai ingatlanos hirdetések gyakran egyszerű tetőtéri lakásokat kínálnak Penthouse-ként, ami többnyire nem több egyszerű marketingfogásnál, így nem árt résen lenni.

 

A Penthouse stílusjegyei

A csúcskategóriás tetőtéri lakások éppen luxus mivoltuknál fogva igyekeznek a visszafogott elegancia, és a minimál stílusjegyeit kombinálni. Hiszen ezek megjelenése könnyed, légies, olyan, ami tökéletesen harmonizál az amúgy extra körülményekkel. Egy Penthouse akkor lesz igazán tökéletes, ha a rendezettség elvén működik, harmóniát, békét, nyugalmat sugároz. Mivel tetőtéri lakásokról beszélünk, így elég sok természetes fénnyel tudunk számolni, ez azonban nem jelenti azt, hogy a világítástechnikai megoldásokat végképp ki kell zárjuk. Sőt! Alkalmazhatsz direkt vagy közvetlen világítótesteket, melyek annyit jelentenek, hogy a mennyezetre irányítható fényű állólámpát vagy a mennyezetről lelógatott több egyforma, de közben egyszerű csillárt választasz, ezzel is megteremtve a prémium kategóriát, megmaradva a minimalizmus keretein belül.

Ezenkívül dolgozhatsz rejtett, beépíthető fényekkel - ezt imádja a minimál, és a Penthouse-ok tekintetében is elengedhetetlen - hiszen ezek a különleges megoldások, falba, mennyezetbe vagy akár padlóba simuló világítástechnikai elemek csak még jobban rásegítenek a luxus hangulatra. Fontos, hogy ezek kivitelezése során a LED technológia mellett tedd le a voksodat, ugyanis ezzel egy csapásra energiatakarékossá varázsolod a környezeted, ez pedig a Penthouse lakásokban nélkülözhetetlen.

penthause1.jpg

A Penthouse előnyei
Az első és legnyilvánvalóbb a hatalmas terasz és csodás panoráma, ahol egy igazi város feletti “kis” oázist lehet kialakítani, ezáltal akár egy saját kert büszke tulajdonosa is lehetsz. Emellett pedig a városközponti elhelyezkedés előnyei is megmaradnak, hiszen a közelben minden fontos szolgáltatás elérhető. Az ilyen prémium kategóriás lakások a legtöbb esetben modernek, tágasak, tökéletesen felszereltek és mivel nincs vagy csak kevés szomszéd van, így a privát szférát sem tudják különösebben megzavarni.

penthause2.jpg

penthause3.jpg

penthause4.jpg

 

Vannak hátrányok is?

Nyilván vannak, de ezek sora azért jóval rövidebb, és az is inkább anyagi természetű. Abból kifolyólag, hogy a lakás a legfelső szinten helyezkedik el és alapvetően sok szabad falfelülettel rendelkezik, a rezsi számla kifizetésekor a tulajdonosnak jó mélyen a zsebébe kell nézni. Emellett hátrányként emlegetik még a nehezen megközelíthetőséget, ám ez a mai technikai megoldások tükrében nem jelenthet akkora problémát.

A New York-i mintára készült Penthouse lakásokat valóban csak a tehetősebb emberek engedhetik meg maguknak, hiszen négyzetméter áron akár 800-900 ezer forint körül mozoghatnak, így sokunknak ez csupán álomkép. Néhány évvel ezelőtt a képen látható Pláza Hotel egyik Penthouse-a 59 millió dollárért került piacra, ami átszámolva több mint másfél milliárd forint, így ez valóban az igazi amerikai álom.

penthause5.jpg

 

 

Blog bejegyzés értékelése: