Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Ötletek a stílusos otthonhoz

Beküldve - - - Élettér
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 1140 megjelenés
 • Nyomtatás

A stílus maga az ember, tartja a mondás. Nem véletlenül. Napjainkban különösen fontos a jelenlét, az, hogy egyéniségünket, személyiségünket minél határozottabban képviseljük. Ez az önkifejezés jut érvényre lakásunk kialakítása, berendezése során is, hiszen legtöbbünknek fontos, hogy a minket körülvevő tér ne csak otthonos legyen, hanem stílusunkat is kifejezze. Kérhetjük profi lakberendező segítségét is, de legtöbben még mindig maguk alakítják ki lakásuk stílusát. Nekik kívánunk kis segítséget nyújtani a fő irányvonalak alapvető jellemzőinek ismertetésével.

 

Minimál – a hideg rend

Divatos, mégis erősen megosztó stílusirányzat. Letisztult, visszafogott formák és színek: élek és sarkok, fekete és fehér, a szürke árnyalatai. Kevés, általában formatervezett bútor jellemzi az irányzatot, melyeket tágas, fényes vagy jól megvilágított terekben helyeznek el. Jellemzőek rá a szögletes, mértani formák és az olyan, első látásra meghökkentőnek tűnő anyagok használata, mint a nyersbeton, a szálcsiszolt acél, az alumínium, a természetes vagy mesterséges kő, az üveg, valamint a lakkfényű, jó minőségű műanyagok.

A minimál érvényesüléséhez elengedhetetlen a rengeteg fény. A természetes fény használata mellett jellemzőek a különféle süllyesztett LED-ek és spotok, továbbá dizájner állólámpák, függesztékek és csillárok.

Kedvelői szerint a legmodernebb, ellenzői szerint hideg és steril irányzat. Ítéletet nem hirdetünk, egyvalami azonban biztos: ez a karakteres, perfekcionista stílus semmiképp nem való a rendetleneknek.

 modern.jpg

Mediterrán – bohém változatosság

Az egyik legelterjedtebb stílusirányzat Magyarországon, talán épp amiatt, mert nagyon szélesek a stílus határai. Ugyanúgy beleférnek a Görögországra jellemző hideg színek (fehér, kék és annak árnyalatai), mint az inkább spanyol és olasz hatásokat tükröző meleg hatású földszínek (a barna különféle árnyalatai, narancs, rozsda, terrakotta). A stíluson belül nagyon jól megfér egymás mellett a tömör, rusztikus fa és a kovácsoltvas, a különféle mázas, gyakran kézzel készült csempék és a textillel borított felületek vagy akár a rattan bútorok.

A minimálhoz hasonlóan a mediterrán stílus érvényesüléséhez is sok fényre, valamint tágas terekre van szükség, viszont azok megvilágítása a jellemzően használt meleg színekhez igazodik. A LED-ek és spotok helyett előtérbe kerülnek tehát a különféle falikarok és függesztékek, melyek anyaghasználatukban illeszkednek a berendezéshez: egy kovácsoltvas csillár egy mediterrán nappali vagy étkező igazi dísze lehet.

Vidám és családias hangulatával, az otthonosság érzetét keltő kényelmes és jól használható bútoraival nem véletlenül lett kedvelt és gyakran alkalmazott lakberendezési stílus hazánkban és szerte a világon.

 

Keleti – a tökéletes

A távol-kelet letisztult stílusa, amely két, egymástól jól elkülöníthető irányzatra oszlik. Az egyik irányvonal a minimálhoz hasonlóan a monokróm összeállításokat használja: sötét, alacsony, főként természetes anyagokból készült bútorokat és padlót kombinál vakító fehér falakkal, egészen kevés színes vagy ezüst kiegészítővel. A keleti stílus másik irányzata ezzel szemben kedveli a gazdagon díszített, már-már hivalkodó enteriőröket. Jellemző az arany és egyéb fényes, fémszínű felületek, a különféle mozaikok és a barna különféle árnyalataiban pompázó, túlnyomórészt természetes anyagokból készült bútorok, valamint a bambuszrolók használata.

A világítás szerepe a keleti stílusban kettős: a gyakran használt (és sokszor rejtett) spotok és rizspapír lámpák biztosítják a megfelelő fényt a mindennapi tevékenységekhez, míg a letisztult, modern formatervű, vagy épp ellenkezőleg, dúsan díszített, már-már giccses falikarok, asztali és állólámpák a terek díszei, a stílus kifejezésének szerves részei.

Talán kevéssé otthonos, azonban egészen biztosan látványos stílusirányzat.

 

Klasszikus/romantikus – pazar elegancia

 

Tér, tér, tér! A klasszikus stílusban berendezett otthonhoz leginkább rengeteg térre, sok természetes fényre, szimmetrikus, nagy belmagasságú szobákra van szükség. Ha azonban ezek megvannak, a stílus nagyon megengedő: Használhatunk meleg és hideg színeket, antik, új, esetleg felújított bútorokat, drága, nemes textíliákat vagy egyszerű pamutot. Egyetlen dolgot kell szem előtt tartanunk, hogy a klasszikus stílusban berendezni kívánt otthonunk ne váljon bazárivá: az arányokat. Lehetnek akár festettek, akár kárpittal bevontak, egyszínűek vagy mintásak, a falak fehérek vagy pasztellszínűek. Ezzel nem csak az kerülhető el, hogy a lakás túl sötétté váljon, de a kontrasztnak köszönhetően előtérbe kerülhet egy-egy antik bútor szépsége is. Ráadásul a nagy, homogén felületek megengedik a stílusirányzatra jellemző színes bútorkárpitok és kiegészítők, valamint az arany és aranyozott kiegészítők használatát is.

A bútorok mellett a fényforrások is megalapozhatják az elegancia és a luxus hangulatát. A stílusra jellemzőek a gazdagon díszített, gyakran kristály és arany felhasználásával készült csillárok, de a modernizált klasszikus stílus jegyében berendezett fürdőkben és hálószobákban egyre inkább terjednek a rejtett hangulatfények is.

Nem feltétlenül olcsó irányzat, de szemkápráztató és elegáns terek rendezhetőek be a klasszikus stílus alkalmazásával.

 

Blog bejegyzés értékelése: