Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Startol a tanév! – Használható tanulóhelyek kialakítása és megvilágítása.

Beküldve - - - Gyerekszoba
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 1073 megjelenés
 • Nyomtatás

Az íróasztalok, tanulósarkok kialakítása és megvilágítása sok esetben meghatározó tényező az első osztályt kezdő kisiskolások, vagy a már felsőbb évfolyamba lépő diákok, középiskolások szüleinek. A tanszerek megújulása mellett a szoba is átalakul.

 

Ideális hely és fény

 

Kisiskolásoknak

Iskolakezdés előtt az eddig még óvódás gyerekek szobája kisebb, nagyobb változásokon megy keresztül. Sor kerülhet egy új színvilág kialakítására, vagy egy tisztasági festésre. Emellett íróasztal kerül a szobába, amely a házi és szorgalmi feladatok elvégzést, valamint a tanulás helyét szolgálja majd. Az új tankönyvek és iskolaszerek polcos kialakításokon, vagy fiókokban tárolhatók, rendszerezhetők.  Az íróasztal helyének kiválasztásakor fontos figyelembe venni, az ablakon át érkező természetes fény irányát és mennyiségét. Az árnyékvetés elkerülése érdekében, (amennyiben megoldható) a fény inkább az író kézzel ellentétes irányból érje az asztalt. Ezt a praktikát az íróasztalon elhelyezett lámpa esetében is érdemes alkalmazni. Még ha most pillanatnyilag elegendő fény is éri az íróasztal felületét, számítsunk rá, hogy mindenképp szükség lesz egy lámpára, ami megfelelő világítást biztosít. Hiszen borultabb idő esetén, vagy a korai sötétedés időszakában már nem számíthatunk az ablakon át érkező természetes fényre. A lámpa kiválasztásánál persze fontos lehet a dizájn és a szín is, de semmiképp se hagyjuk figyelmen kívül a kicsik biztonságát, a kényelmet és a praktikumot. Az íróasztali lámpákat helyi, irányított fények biztosítására tervezték. Ma már minden igényt kielégítve, nagyon sokféle típus közül választhatunk. A legtöbb változatra rugalmas kialakítású kar és állítható fejrész jellemző. A választásnál mérvadó lehet például a fényforrás fajtája; a LED nem melegszik, így a fejrész hűvös tapintású, megérinthető marad, ami megkönnyíti az állíthatóságot. Léteznek satus felfogatású íróasztali lámpák is, ezek nagyon stabilak, kifejezetten jól használhatóak kisméretű, vagy dönthető asztallappal rendelkező íróasztalokon. Sok esetben a már kinézett lámpatípus többféle színben is elérhető, így a leendő kisiskolás kedvenc színe szerinti, vagy a szobájába leginkább illő íróasztali világítás is kiválasztható.

 

iskolakezdes2.jpg

 

 

Felsős diákok, középiskolások

Vissza a suliba! A gyerekek szellemi és testi fejlődése rövid idő alatt is jelentős lehet. A nyári szünet alatt a gyermek több centit is növekedhet, így az új tanév kezdete előtt érdemes beállítani az otthoni íróasztal és szék magasságát, ha van erre mód. A testtartás és a kényelem miatt fontos, hogy a tanulósarok berendezése az iskolás életkorához és testarányához megfelelő legyen. Felső tagozatban és középiskolában már az otthoni tanulással töltött idő is növekedhet és sok esetben számítógép is kerül a tanulóasztalra. A monitor miatt az asztal fényviszonyai is változhatnak. Az íróasztali lámpát itt is érdemes az író kézzel ellentétes irányba elhelyezni, a már említett árnyékvetés miatt. Hosszasabb tanuláshoz, szemkímélő íróasztali világítás is választható. Ilyenek a Philips Eye Care lámpák, amelyek egyenletes fényeloszlást biztosítanak, ezáltal csökkentik a szem fáradását és segítik a koncentráció megtartását. Bizonyos Eye Care típusoknál a fényerősség is állítható, egyes modellek pedig praktikus, beépített USB csatlakozóval is bővítettek, ez a funkció megkönnyíti a hordozható eszközök töltését.

Manapság az íróasztalok megvilágítása nem csak a kifejezetten erre a célra tervezett íróasztali lámpákkal lehetséges. Inspirációs képeink között látható, hogyan lehet hatékonyan alkalmazni erre a célra a textil ernyős asztali lámpákat, az állítható falikarokat, a belógó függesztékeket, vagy akár az állólámpákat. Még több információ az íróasztali megvilágításáról: itt

 

Lámpa ajánló

 

lámpa ajánló

 

1. Libra; 2. Chocolate; 3. Skip; 4. Chat; 5. Lamina; 6. Architect; 7. Dyna; 8. Mallet; 9. Homeoffice; 10. Math; 11. Axe;

 

Színes ötletek, íróasztalok és tanulósarkok kialakítására

 

iskolakezdes1.jpg

iskolakezdes3.jpg

iskolakezdes4.jpg

iskolakezdes5.jpg

iskolakezdes6.jpg

iskolakezdes7.jpg

iskolakezdes8.jpg

iskolakezdes9.jpg

iskolakezdes10.jpg

képek: printerest

 

Neked melyik szoba tetszik? Írd meg véleményed!

 

Blog bejegyzés értékelése: