Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

További stílusötletek otthona berendezéséhez

Beküldve - - - Élettér
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 370 megjelenés
 • Felíratkozás frissítésekre
 • Nyomtatás

Korábbi cikkünkben már körbejártunk néhány lakberendezési stílusirányzatot, amelyek tanulmányozásával ötleteket meríthettünk lakásunk, otthonunk berendezéséhez, az abban már jelenlévő stílus felfrissítéséhez vagy teljes cseréjéhez. A jelen cikkben tovább folytatjuk a lakberendezési kalandozást, ezúttal az art deco, a retró és a rusztikus stílusok jellemzőinek rövid összefoglalásával, külön figyelmet szentelve a világítástechnikai sajátosságoknak.

Art deco – a funkcionális iparművészet

Az art deco elnevezés a francia art décoratif, azaz iparművészet kifejezésből ered és az 1920-as, ’30-as években indult el Franciaországból. Az azóta eltelt közel száz évben igen elterjedt lett szerte a világon, napjainkban pedig újra reneszánszát éli. Ez alighanem annak köszönhető, hogy az art deco meglehetősen eklektikus, többféle stílus jellemzőit magába olvasztó irányzat, amely úgy kínál változatos szín és formavilágot, hogy végig szem előtt tartja az elegancia mellett a funkcionalitást is, ráadásul remekül kombinálható egyéb stílusirányzatokkal is. Az art deco jegyében berendezett terek ennek megfelelően végtelenül elegánsak, egyben használhatóak és élhetőek is.

Az eleganciát alapozza meg a stílusra olyannyira jellemző bézs és egyéb pasztellszínek gyakori használata, amiket olyan csillogó és selyemfényű színekkel kombinálhatunk, mint a bronz, az óarany vagy a fényesre polírozott fekete és barna. Ezek a színek remekül kiemelik az art deco terek levegős, szellős berendezését és az azokban elhelyezett látványosan legömbölyített élekkel, lendületes geometriai formákkal rendelkező bútorokat, amelyek anyaghasználatában jelentős szerep jut a fa mellett a különböző fémeknek, bőröknek vagy bőrhatású anyagoknak, a nemesfémeknek, valamint a drága textíliáknak is.

A formák mindamellett, hogy légiesek és könnyedek, jellemzően geometrikusak vagy lépcsőzetes elrendezésűek is, ehhez igazodnak a világítástechnikai eszközök is. A stílus eklektikusságára – és egyben jól kombinálhatóságára – jellemző, hogy ugyanolyan jól megférnek benne a főként fémből készült, nyúlánk, esetenként minimálba hajló lámpák, mint a nagy méretű, gyakran kristályokkal vagy akár drágakövekkel gazdagon díszített csillárok és egyéb függesztékek. Ezek lehetnek szép és stílusos, de nem túl drága darabok ugyanúgy, mint méregdrága, akár kézzel készített és egyedi dizájnerdarabok.

 

Retró – a lázadás stílusa

Az, hogy a stílusok egyfajta olvasztótégelye, nem csak az art deco, de a retró stílusra is igaz, azzal a csavarral, hogy a retró koncentrálva tartalmazza azokat a stíluselemeket, amelyektől a többi irányzat tartózkodik. Ezzel fricskát mutat a tradícióknak és kifejezi azt az elfordulást és lázadást, ami kialakulása idején, az 1960-as, ’70-es években olyannyira jellemző volt.

A korábbi stílusoktól való eltérést olyan stíluselemekkel hangsúlyozták, mint a túlnyomórészt műanyagból készült, organikus formájú, gyakran forgatható futurisztikus bútorok és berendezési tárgyak. A modernitást a szintetikus anyagok gyakori használatával hangsúlyozzák, jellemző és gyakori a linóleum, a PVC, a plexi és a különféle műbőrök. A körök és a geometrikus formák gyakori alkalmazása nem csak a bútorok tervezése során volt jellemző, azok különféle hullámok, csíkok és pszichedelikus és nagy virágminták társaságában általában megjelentek a falakon és a lakástextíliákon is, a monokróm mellett akár olyan rikító, harsány színekben is, mint a piros, a narancssárga és a sárga, az élénk kék, a lila.

A retró nem igényli a sok természetes fényt, sőt, kifejezetten kedvelt a mesterséges fényforrások alkalmazása. Az irányzatba illeszkedő lámpák főként műanyagból készült, olcsó, színes és harsány tömegtermékek, gyakran különféle színű – akár házilag festett – izzókkal ellátva.

 

Rusztikus – az idealizált vidék

Természetesség, funkcionalitás, harmónia – ezek az irányelvei egy-egy rusztikus stílusban berendezett enteriőr kialakításának. Rusztikus, azaz durván megmunkált felület. Rusztikus, azaz természetes, harmóniában a természettel és önmagunkkal, mindezt tömörfa bútorok, natúrszínű vagy bézs textíliák, természetes anyagok között.

A rusztikus stílusú lakások, házak általában tágasak és funkcionálisak, gyakran és szívesen használnak kezeletlen vagy csak valamilyen semleges színre festett, esetleg antikolt, fából, rattanból vagy egyéb természetes anyagból készült bútorokat. A házakban jellemzőek a látható gerendázat, a nyerstégla falak, a kandalló, a konyhában a nyílt tűzterű tűzhely, a nagyszülők padlásáról, bolhapiacokról vagy méregdrága dizájnerboltokból származó régi, de felújított, esetleg modernizált bútorok, különféle használati tárgyak. Textíliákban is a natúr színek és a természetes anyagok a hangsúlyosak: ekrü és bézs, barna és fehér, földszínek; pamut, len, vászon.

A világításban sem jellemző a modern, a természetes anyagokból, főleg kovácsoltvasból, rézből, és üvegből, esetenként cserépből vagy porcelánból készült falikarok, függesztékek, esetleg egyszerűbb csillárok a hangsúlyosak és elterjedtek.

Blog bejegyzés értékelése: