Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Vidéki hangulat: avagy mi is az a Provence-i stílus?

Beküldve - - - Élettér
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 2804 megjelenés
 • Nyomtatás

A Provence-i stílus hallatán mindenkinek körvonalazódik a fejében egy aprócska gondolat, arra vonatkozóan, hogy vajon mit is takarhat, milyen lehet a Provence-i stílusú lakberendezés és mitől olyan különleges. Ez a vidékies és egyben franciás lakberendezési forma a maga nemes egyszerűségével veszi le lábáról elkötelezett híveit és éppen e miatt a letisztult elegancia miatt fér meg minden korban, illetve országban. Ráadásul a 21. században különösen előtérbe került ez a kifinomultságáról elhíresült stílusirányzat és egyre többen vállalkoznak arra, hogy Provence-i hangulatúvá igyekezzenek varázsolni otthonukat. De mi is az a Provence-i stílus?
Nevét a Dél-Franciaországban található régióról kapta, amely híres csodás tájairól, lehengerlő ízvilágáról és konyhájáról, szőlőiről, borairól, illatos fűszereiről, a már-már hihetetlenül kék tengeréről és persze a ragyogó napsütéséről. Írásunkban most Provence romantikával teli világába igyekszünk elkalauzolni benneteket.

 

Ízig-vérig Provence

Amikor a Provence-i stílusról beszélünk, elsőként szinte biztos, hogy a lila levendulaföldek végtelenje ugrik be, amely egyből melegséggel tölti el a szívünket. A Provence-i lakberendezési stílus egyértelműen tradicionálisnak számít, hangulatában pedig éppen a levendulaföldek melegségét igyekszik megfogni és visszaadni. Ez a hagyományos stílus a mediterrán és a vidékies stílus egyfajta keverékeként definiálható, megspékelve némi franciás hatással. Kedveli a keskeny, de magas ablakokat, a színes spalettákat, a muskátlikat, illetve a petúniákat. A házak kialakítására egyértelműen a funkcionális megoldások a jellemzőek, semmit nem dobnak el, amire így vagy úgy még szükség lehet. A különböző stílusú illetve különböző korokból származó rusztikus bútorok pedig tökéletes harmóniában férnek meg egymás mellett.

A Provence-i stílus kerüli az öncélú díszítéseket, a letisztultságra, a kifinomultságra esküszik, a klasszikus megoldásokat helyezi előtérbe. Melegsége lévén a színek a fehértől a közepesen sötét tónusokig terjednek, de egyáltalán nem jellemző rá a harsány színvilág. Alapanyagok tekintetében előszeretettel használja a követ, a fát, illetve a vásznakat is.

provence-i-kulso.jpg

 

Rusztikus és barátságos

A Provence- stílus szobái meglehetősen hangulatosak, melegséget árasztanak, úgy, hogy közben átjárja őket a francia elegancia. Színeiket illetően kedveli a nap sárga és az arany visszafogottabb, finomabb árnyalatait, de nem riad vissza az erőteljes zöld vagy éppen a kobalt kék alkalmazásától sem. Ezen kívül a kék szinte összes tónusa megjelenik otthonaikban. Azonban kiegészítőikkel roppant finoman bánnak, itt többnyire a fekete és a szürke árnyalatai a dominánsak.

Kedveli a csíkos, kockás és virágmintás anyagokat, odavan a lenvászonért, de megjelenik a pamut, gyapjú, sőt még a selyem is. A szobákat gyakran díszítik különböző falvédőkkel, szőnyeggel és ágytakarókkal, melyek minden esetben kizárólag kézi szövéssel készülnek.

provence-i-haloszoba.jpg

A világítástechnikai megoldások során is igyekszik a klasszikus vonalat képviselni: kedveli a mennyezeti és függő lámpákat, de a pasztell árnyalatú állólámpáktól sem riad vissza. Ezek rendszerint kovácsoltvas vázból készülnek és főként a fehér, a bronz vagy a réz színek a dominánsak. Előfordulnak a gyertyafoglalatú lámpák, amely a kristálydíszítésnek köszönhetően tökéletesen feleleveníti a francia korok eleganciáját. A lényeg – csakúgy, mint a lakás többi eleménél - a visszafogottság, ugyanis ettől lesz annyira egyedi. Kerül mindent, ami hivalkodó, így egy Provence-i stílusú otthon védjegye alapesetben a természetes fények használata.

Kedveli a kültéri lámpák hangulatos megvilágítását, ugyanis a Provence-i stílus elengedhetetlen része a terasz, ahol a család tagjai egy fáradt nap után megpihenhetnek. Ebben az esetben is az antik bronz és réz színvilág a jellemző, amit megdob a hajlított váz, ettől válik annyira mediterránná és lesz a Provence-i stílus nélkülözhetetlen kelléke. A Philips kültéri lámpái között pedig szinte biztos, hogy megtalálhatjátok Provence-i hangulatú otthonotok tökéletes világítását.

 Philips-Robin.jpgkattins a képre

 

A francia otthonok védjegye

Ezeket a vidékies, francia otthonokat rendszerint kőből készült, körülvett, illetve dekorált tűzhely teszi igazán teljessé, ugyanis a központi hely a tűzé és az életé. A konyhában szívesen használ ezen kívül agyag, kő vagy tégla alapú kiegészítőket, melyek edények, fűszertartók vagy fiókok, polcok képében jelennek meg. A szobákban megjelenik a fapadló, ritkább esetekben a parketta. A nagyobb bútorok, úgymint szekrények, komódok vagy asztalok fából készülnek, a kanapék, karosszékek lehetnek kárpitozottak. Esetenként előfordulhat a bőrrel bevont ülőgarnitúra megjelenése is, de alapesetben a stílus megköveteli a kézzel megmunkált fa bútorokat, amelyek a korabeli stílust igyekeznek felidézni. Sokszor éppen meghagyva a kopottas külsőt, míg máskor felújítva, antikolt festéssel, de így vagy úgy megőrizve a régi idők vidékies emlékét.

A Provence-i stílus egy igazán kedvelt lakberendezési forma, főleg azok számára tökéletes választás, akik igazán odavannak a vidéki stílusért. Kialakítása bár időigényes, de a végeredmény szempontjából minden igyekezetet megér, hiszen mi sem hangulatosabb egy valódi ízig-vérig francia elemekkel berendezett otthonnál, ahol a főszerep a melegségé és a családias életérzésé.

provence-i-konyha.jpg

 

Blog bejegyzés értékelése: