Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Világítás a mennyezet szerkezetéhez igazodva

Beküldve - - - Általános megvilágítás
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 5762 megjelenés
 • Felíratkozás frissítésekre
 • Nyomtatás

Napjaink modern lakásaiban, házaiban már régen meghaladott az a korában általános szemlélet, hogy egyetlen darab, a mennyezetről lelógatott lámpában egy 100 wattos izzó világítja be az egész helyiséget. Hagyományos „100-as” izzó vásárlására már nincs is lehetőségünk, viszont rengeteg alternatívája van. Cikkünkben ezek között segítünk eligazodni.

A megfelelő mennyezeti fény kialakításának két alapvető eleme van: a mennyezet anyaga és szerkezete, illetve az ehhez igazodó tervezés. Lehet ugyan remek elképzelésünk a helyiség megvilágításáról, kiszemelhetjük a legszebb és legdrágább csillárt vagy függesztéket, ha a felhelyezése komoly nehézségekbe ütközik, a végeredmény pedig nem az igazi. Mielőtt elindulnának tehát vásárolni, nézzenek fel a mennyezetre, mert sok bosszúságtól kímélhetik meg magukat, ha a megfelelő mennyezet-lámpa párosítást alkalmazzák. Lássuk a legalapvetőbb fajtákat!

 

Átlagos betonfödém

Ha otthonukban betonból készült födém van, lehetőségeik sokkal szélesebbek, mint más esetekben. Ez a mennyezetfajta ugyanis bírja a terhelést, tehát megfelelő belmagasság esetén könnyen felszerelhető rá a legdíszesebb, legnehezebb kristálycsillár is akár, de a lakás stílusától, az önök személyiségétől függően szóba jöhet bármilyen mennyezeti lámpa vagy függeszték is. Véleményünk szerint egyedül a beépített lámpák kevéssé előnyösek, beszerelésük ugyanis elég sok bontást, fúrást-faragást igényelhet olyan masszív anyagba, mint a beton. Nézd meg ajánlatunk itt: csillárok vagy mennyezeti lámpák

 

Gipszkarton álmennyezet

A beépített lámpák ideális terepe. Mivel a gipszkarton könnyen alakítható, egy álmennyezet világítási rendszerének megtervezésekor tényleg csak a fantázia vagy a pénztárca vastagsága szabhat határt a fantáziának. Két dologra azonban mindenképp szeretnénk felhívni a figyelmet. A gipszkarton könnyen szerelhető ugyan, de a bontása és az átalakítás elég komoly felfordulással járhat, így esetében fokozottan ajánlott a tervezés. Érdemes átgondolni, hogy a helyiségben hol és mekkora fényre lesz szükség, majd ennek megfelelően kiválasztani a beépített fényforrásokat, ezek közül is elsősorban azokat, amelyek fényszórása céljaiknak megfelelő és állíthatóak. Ilyenek használatával korlátozott mértékben ugyan, de módosítható lesz a beépített eszközökből összeállított világítási rendszer is. Ügyeljünk arra, is, hogy a lámpa gipszkartonra rögzítése során a megfelelő eszközöket használjuk. Nézd meg ajánlatunk itt: beépíthető lámpák

A másik, amit fontosnak tartunk hangsúlyozni: A kevesebb néha több! Tudjuk, a gipszkarton szinte csábít, hogy további, érdekesebbnél érdekesebb fényforrásokat helyezzünk el benne, tartsunk azonban egészséges mértéket ezekkel is. Sokkal nagyobb hatást érhetünk el egy-egy jól megválasztott, stílusában illeszkedő, minőségi darabbal, mintha lakásunkban bemutatnánk egy világítási áruház kínálatának minden elemét. Ha bizonytalanok, vagy biztosra mennének (netán csak túl elfoglaltak vagy lusták), kérjék nyugodtan belsőépítész vagy lakberendező segítségét.

 

gipszkartonba süllyesztett világítás

 

Nagy belmagasság

Nagy belmagasságú, esetleg galériás lakásoknál a legtöbb esetben a magasból belógatott csillárokkal, esetleg keresztben kifeszített sodronyokkal találkozhatunk. Csillárok esetében alapvető fontosságú a megfelelő darabszám és méret kiválasztása. A vásárlás során ne felejtsenek el tájékozódni arról sem, hogy a kiválasztott termék rendelkezik-e kellő belógással. Sodronyoknál figyeljünk a sodrony hosszára, elegendő-e a megvilágítani kívánt hely áthidalására. Mivel ezek a termékek általában több darabból állnak, a szakszerű beszerelés minden esetben szakembert igényel.

 

Sínrendszer spotokkal

 

Látható gerendázat, lambéria

Az utóbbi időben új építésű házak esetében is divatos lett a látható gerenda. Ilyen helyiségek esetén elég nehéz is eldönteni, milyen világítótestet alkalmazzunk és azt hova helyezzük. A gerendára vagy a mennyezetre? Nem könnyű kérdés. Jól mutathat egy gerendára függesztett petróleum típusú lámpatest, de használhatunk mennyezeten elhelyezett több izzós, antik hatású spot lámpát is, attól függően, milyen stílusú a lakás vagy a helyiség berendezése. Nézd meg ajánlatunk itt: Spotlámpák

Lambériával borított mennyezetnél (és egyéb falfelületeknél) tudnunk kell, hogy a natúr fa felületek elnyelik a fényt, így ilyen borítás esetén ne válasszunk olyan lámpatípust, amelyik a mennyezetre vetíti fényt, mert az nem fog érvényesülni. Sokkal jobb megoldás, ha inkább lefelé irányítható spotokat, vagy nagyobb fényszórású mennyezeti lámpákat választunk. A gipszkarton mennyezethez hasonlóan a felszerelhetőség érdekében itt is érdemes tájékozódnunk a lámpatest súlyáról, és a lambéria teherbírásáról.

 

Gerendára szeret spotlámpa

 

A megfelelő mennyezeti lámpa kiválasztásával sem feltétlenül végeztünk. Azt ugyanis kombinálhatjuk fali lámpákkal, asztali- vagy állólámpákkal egyaránt. Gondoljunk a variálhatóságra és figyeljünk a megfelelő fényforrás kiválasztására (fényerősség, színhőmérséklet), annak cserélhetőségére is. A választás egyszerűnek tűnik tehát, de ha igazán jót szeretnénk, több dologra is figyelmet kell fordítanunk. A tervezés során sokat segít az online világítástervező alkalmazásunk, ha azonban elakadnának, kérjék szakember segítségét.

 

Blog bejegyzés értékelése: