Betöltés...
Keresés

A villanykörték vásárlásakor három tényezőt szokás figyelembe venni: Fogyasztás, élettartam, ár. A gyártók a kilencvenes évek elején tették meg az első komolyabb lépéseket, hogy olyan izzókat állítsanak elő, melyek kevesebb energiát fogyasztanak és üzemidejük meghaladja az addig használatos wolframizzók 1000 óráját. Megjelent a halogén vagy más néven energiatakarékos izzó, majd a kompakt fénycsövek, végül az autógyártásban és a szórakoztatóelektronikában addigra már sikerrel használt LED technológia is betört a háztartásokba, ezzel több kérdést is felvetve: Mit érdemes venni? Mennyibe fog kerülni? Mennyit fog fogyasztani? Mennyi lesz az élettartama?

Várható élettartam

Élettartam tekintetében a LED jár az élen. Ahogy azt már említettük egy hagyományos wolframszálas izzó várhatóan 1000 óráig világít. A halogén izzók tartósabbak, akár 3000 üzemórával is tervezhetünk, köszönhetően annak, hogy a gyártók villanykörte belsejébe semleges gázokat és halogén elemeket kevernek, késleltetve ezzel a wolframszál elhasználódását. A kompakt fénycsövek 9 ezer-15 ezer órán keresztül képesek fényt kibocsátani, a LED égők élettartama viszont már ezt is jóval meghaladja, 15-25 ezer óra közé tehető. Valójában a csomagolásokon legtöbbször 50 ezer óra van feltüntetve, azt azonban mindenképpen érdemes figyelembe venni, hogy a LED-ek esetében a fényerő használat közben folyamatosan csökken, mire a LED-es izzók elérik az 50 ezer órát, fényerejük már közel 80 %-kal kisebb lesz. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg még az előtt cserére szorulnak, hogy teljesen használhatatlanná válnának, azonban még így is jóval többet bírnak, mint hagyományos társaik.

Fogyasztás

Energiafogyasztás szempontjából is a LED-ek tűnnek a legoptimálisabb választásnak. Energiaigényük az izzóban található diódák számától függ. Ez a szám általában 10-től 100-ig tehető, energiafogyasztásuk pedig 2-12 watt. Ez az érték nem sokkal, de felülmúlja a kompakt fénycsövekét, ahol egy 20 wattos égő egy 100 wattos hagyományos wolframszálas égőnek felel meg.

Mindenképpen meg kell azonban említeni a LED izzók egyik hátrányát, mégpedig azt, hogy ellentétben a hagyományos villanykörtékkel, nem 360 fokban világítanak, megvilágítási szögük általában 30-270 fokig terjed. Ennek következtében a LED-es megvilágítású helyiségekben különös gondot kell fordítani a fényforrások kialakítására és elhelyezésére, az egyenletes fényelosztásra.

K és Ra

Ha a felsorolt tulajdonságokat mérlegelve úgy döntünk, hogy a LED izzók mellett tesszük le voksunkat, de ugyanazt a fényt akarjuk a nappaliba, mint a wolframszálas körte nyújtott, vagy esetleg teljesen mást, akkor mindenképpen figyelembe kell vennünk az újonnan vásárolt izzó színhőmérsékletét és színvisszaadását.

A színhőmérsékletet Kelvin fokban mérik (⁰K). 3400 ⁰K alatt tapasztalható a wolframszálas izzóktól megszokott sárgás fény, ugyanis ezek színhőmérséklete 2700-2800 ⁰K között mozog. 3400-5000 ⁰K között az izzók semleges, úgynevezett középfehér, míg 5000 ⁰K fölött hideg, kékesfehér fényt bocsátanak ki. A LED fényforrások esetében két típusról, a hidegfehérről és a melegfehérről beszélünk. Ezek az általuk kibocsátott fény színhőmérsékletében térnek el egymástól. Kiválasztásukat ajánlatos az általuk megvilágított helyhez igazítani. Az 5000 ⁰K fölötti színhőmérséklettel rendelkező hidegfehér izzók kékes fényét általában kirakatok, vitrinek megvilágítására használják. Otthoni használatra a melegfehér izzók a legalkalmasabbak, ugyanis a 2700-3400 ⁰K–es színhőmérsékletüknek köszönhetően ezek hasonlítanak a legjobban az általánosan megszokott sárgás, a klasszikus villanykörték által kibocsátott fényhez, ráadásul úgy, hogy a LED nem bocsát ki UV sugárzást, ezáltal nem károsítja szemünket.

A színvisszaadás esetében – a szintén a csomagoláson feltüntetett – színvisszaadási indexet (Ra) kell figyelembe venni. Ezen az 1-100-ig terjedő skálán mérhető (ahol a 100 jelenti a lehető legjobb színvisszaadási értéket), hogy az égő által kibocsátott fényben mennyire látunk színhelyesen, azaz milyen mértékben látjuk a tárgyak eredeti színét. Értelemszerűen érdemes a fényforrás kiválasztása során a minél magasabb indexszámra törekedni.

LED vagy sem?

A LED izzók számos jó tulajdonsággal rendelkeznek, ami arra késztetheti az embereket, hogy váltsanak. Nemcsak kevesebbet fogyasztanak és sokkal tovább működőképesek, de nem bocsátanak ki UV sugárzást, kevesebb hőt termelnek és az áramingadozásnak vagy a gyakori fel-le kapcsolásnak is jobban ellenállnak, mint a más gyártási technológiával készült típusok. Nem is beszélve arról, hogy a LED diódák újrahasznosítható anyagokból készülnek, míg az egyéb izzók esetében az elhasználódott elektronikus részeket külön hulladékként kell kezelni.

Köztudott azonban, hogy a kisebb villanyszámla és a hosszabb élettartam maga után vonja, hogy maguk az égők a halogén izzók és a kompakt fénycsövek árának többszörösébe is kerülhetnek, köszönhetően annak, hogy nyilvánvalóan kevesebbet értékesítenek belőlük, valamint a LED diódák előállítása is drágább jelenleg. Azt nem lehet garantálni, hogy egy LED-es égő hadrendbe állítása után – kisebb fogyasztásával és hosszabb élettartamával – visszahozza a befektetett pénzt, de valószínű. Az azonban biztos, hogy tulajdonságait figyelembe véve, a helyes színhőmérséklet megválasztásával, az otthoni világítási formák – általános, helyi és hangulatvilágítás – bármelyikébe bátran használható.